Domov

Bývanie

8. 12. 2022

8 tipov ako pripraviť byt na obhliadku

r-architecture-TRCJ-87Yoh0-unsplash.jpg

Na úspešný predaj bytu je dôležité spraviť veľa krokov. Jedným z najdôležitejších je správna príprava Vášho bytu na obhliadky s potencionálnymi kupujúcimi. Pre Vás je to Váš domov, máte ho radi taký aký je. Prejdime si spoločne pár základných bodov, ako docieliť, aby sa aj záujemcovia u Vás cítili ako doma.

1. Jarné upratovanie (áno, aj keď nie je jar..)

Asi netreba pripomínať, že čistý byt je pri obhliadke numero uno. Chceme vyzdvihnúť pozitíva Vašej nehnuteľnosti, nie upriamiť zrak na špinavú podlahu či prach na poličkách.

čistá kuchyňa

V čistom a upratanom byte sa každý cíti príjemne. A to je presne ten pocit, ktorý chceme aby cítili aj záujemcovia, však? Tak prehovorme aj svoju polovičku, a hor sa do upratovania. Výsledok bude isto stáť za to.

2. Drobné opravy urobia veľký rozdiel

Zvykli ste si už, že Vám nesvieti jedno svetlo na chodbe? Však svoj byt poznáte a trafili by ste do kuchyne aj poslepiačky. Tak teraz je ten správny čas žiarovku vymeniť. Nejde len o to, že v chodbe bude v prípade večernej obhliadky takmer tma (čo je takisto chyba - bližšie tip č. 4) ale pedantní záujemcovia to môžu brať ako chybu, budú si myslieť, že o byt nie je starané, je zanedbávaný a pod. Samozrejme, že pri cenách nehnuteľností nebude rozhodovať to, že si budú musieť zadovážiť novú žiarovku. Ľudia ale nakupujú aj srdcom, pocitom, a práve takáto maličkosť môže narušiť inak dobrý dojem, ktorý Vaša nehnuteľnosť zanechá. Nepodceňujte to.

3. Veľa nábytku škodí, rovnako ako žiadny

 veľa stoličiek

Hneď Vám to vysvetlíme. Predstavte si, že vojdete do bytu, kde sú všetky izby zapratané nábytkom pomaly až po strop. Aký dojem to vo Vás zanechá? Bolo by pre Vás určite ťažšie zapojiť fantáziu a predstaviť si tam svoje veci, svoj nábytok. Takisto byt pôsobí ťažkým, stiesneným dojmom. Toto sa napríklad často stáva, keď menší byt predáva pár s malým dieťaťom, nakoľko už potrebujú väčší. Prebaľovací pult, detská jedálenská stolička, po zemi hračky a "jednoizbák" je plný. Ak je možnosť, pred obhliadkami byt trošku vyprázdnite, rozdiel zbadáte aj Vy. (preto aj chcete väčší)

Paradoxne, aj úplne prázdny byt nepôsobí najlepším dojmom. Prechádzať medzi štyrmi prázdnymi stenami nie je to pravé. Takisto miestnosti bez nábytku sa zdajú menšie. Ak je možnosť, nechajte v každej izbe aspoň základné kusy nábytku, ako je posteľ, v kuchyni vkusný stôl a pod. (bližšie na túto tému sa pozrieme neskôr v článku venovanému homestagingu)

4. Upratali ste? Ukážte to!

Jedným slovom - svetlo. Pri obhliadke bytu je dôležité Váš byt presvetliť. Žalúzie hore, závesy nabok. Ideálne je robiť obhliadky počas denného svetla, ak aj svieti slniečko máte bod navyše. Samozrejme, počas zimných mesiacov je tma oveľa skôr a obhliadky sa konajú spravidla po pracovnej dobe. (aj keď my odporúčame a robíme obhliadky aj cez víkend, záleží na preferenciách kupujúceho a predávajúceho

presvetlená miestnosť

V prípade, že je vonku tma, zažnite v byte všetky svetlá ešte pred príchodom záujemcov. Už pri vstupe do chodby sa budú so zvedavosťou a napätím obzerať, a čím viac presvetleným dojmom bude Váš byt vyzerať, tým lepšie.

5. Rodinné fotky milujeme, ale..

Naším cieľom je dosiahnuť, aby záujemcovia Váš byt postupne začali vidieť ako ten svoj. Ak všade na stenách a poličkách sú Vaše osobné fotky, bude to pôsobiť rušivo. Dočasne ich odložte do krabice, po niekoľkých obhliadkach a nájdení toho správneho kupujúceho to budete robiť tak či tak.

6. "Vzduch - Boží duch" (české príslovie)

otvorené okná

Pred každou obhliadkou poriadne vyvetrajte. V byte musí byť čerstvý vzduch a príjemná vôňa. Ale pozor! Nemyslíme tým, že zapálite všetky vonné sviečky a použijete ťažké parfémy. Vôňa čerstvo zotretej podlahy bude úplne stačiť.

7. Teplo domova

horiaci kozub

Hlavne v chladnejších mesiacoch je príchod domov, kde je príjemná teplota na nezaplatenie. Človek sa hneď uvoľní a cíti sa lepšie. To platí aj pre návštevy, a samozrejme, aj pre záujemcov o kúpu Vášho bytu. V studených izbách aj emócie trošku ochladnú a to nechceme. Aj keď pri dnešných cenách energií je mierne šetrenie na kúrení správnou cestou, pred obhliadkou predsa nastavme termostat na trošku vyššiu teplotu.

8. Čerešnička na torte

chodba a výťahy

Aj keď čerešničku na torte zjeme väčšinou ako poslednú, spoločné priestory bytového domu uvidia záujemcovia skôr ako Váš byt. Už tam si budujú prvý dojem, ktorý je najdôležitejší. Vieme, že stav spoločných priestorov nemáte iba vo svojich rukách. Niečo sa ale urobiť dá vždy. Bliká svetlo v spoločnej chodbe? Vymeňte ho. Je podlaha na výťahu zablatená? Zotrite ju. Sú po zemi pred vstupnými dverami do bytovky po zemi letáky? Hoďte ich do kontajnera na papier. Veľa času Vám to nezaberie vzhľadom na to, aký výsledok to môže priniesť.

Čo povedať na záver?

Samozrejme tipov na úspešnú obhliadku je oveľa viac. Hlavne ak má byt nejakú vadu, nikdy ju nezakrývajte. Ak budete voči záujemcom úprimný a na chyby poukážete, vašu férovosť ocenia. Ak by ste potrebovali s čímkoľvek ohľadom nehnuteľností pomôcť, kedykoľvek nás kontaktujte. Budeme sa tešiť.

S pozdravom, tím AAA-Real.


Kľúčové slová:

  • nehnuteľnosti
  • poradňa

Zdieľajte článok:

  • Kopírovať odkaz

Podobné články

Články podobné tomu, ktorý ste práve dočítali

Zobraziť všetky články

Kontaktujte nás

+421 910 199 166

Dolná 19 97401 Banská Bystrica

Rýchle linky

Domov

Ponuka

Náš tím

Blog

Kontakt

AAA
Real

Stránka vytvorená spoločnosťou
Momentum Digital s. r. o.
© 2024
CookiesOchrana osobných údajov
Stránka vytvorená spoločnosťou